• יו"ר: ד"ר יעל בר-זאב
  • חברי ועד (רופאים): ד"ר אריאל רוקח, ד"ר ארנונה אייל, ד"ר יוסף עזורי, ד"ר עבדאללה משעל, ד"ר ענת אנדן יצחקי, ד"ר ראובן בלומנטל
  • חברי ועד (שאינם רופאים): גב' מאיה רודנאי, גב' שוש גן-נוי
  • חברי ועדת הביקורת: ד"ר עומרי אלרואי, מר חיים גבע, גב' איילת שבתאי
חדשות

ה-FDA: נמצא קשר בין סיכון פוטנציאלי לפרכוסים לשימוש בסיגריות אלקטרוניות

ה-FDA ציין בהודעתו: "35 מקרים אינם יכולים אולי להיחשב לשיעור ניכר בהשוואה למספר הכללי של משתמשי סיגריות אלקטרוניות, ועם זאת אנחנו מודאגים"

שימוש בסיגריה אלקטרונית (צילום: אילוסטרציה)
שימוש בסיגריה אלקטרונית (צילום: אילוסטרציה)

ה-FDA פרסם אתמול (ד') הודעה רשמית, לפיה זוהה קשר בין סיכון לפרכוסים לבין שימוש בסיגריות אלקטרוניות, בעיקר בקרב בני עשרה ובגירים צעירים. בהודעה נמסר כי נעשתה בדיקת עומק ובה זוהו 35 מקרים של התקפי פרכוס וקיימת אפשרות לקשר בינם לבין שימוש בסיגריות אלקטרוניות. המקרים היו בין השנים 2010 לתחילת 2019.

בהודעת ה-FDA, עליה חתמו נציב הסוכנות ד"ר סקוט גוטליב וסגניתו הבכירה ד"ר איימי אברנת'י, נאמר כי לכאורה 35 מקרים אינם יכולים אולי להיחשב לשיעור ניכר בהשוואה למספר הכללי של משתמשי סיגריות אלקטרוניות, אביזרי איוד – ועם זאת אנחנו מודאגים. ייתכן שהיו עוד מקרים אך לא דווחו. אנחנו רוצים להבהיר: עדיין לא ידוע אם יש קשר ישיר בין שימוש בסיגריות אלקטרוניות לבין הסיכון לפרכוס וגם איננו יכולים עדיין לומר שסיגריות האידוי גורמות לפרכוסים".

הודעת ה-FDA באה נוכח מחקרים רבים שמראים על עלייה דרמטית בשיעורהמשתמשים בסיגריות אלקטרוניות. ניקוטין הוא חומר רעיל וידוע שהוא גורם לפרכוסים, לצד בחילות, הקאות וסחרחורות. סוגים מסוימים של סיגריות אלקטרוניות מכילים רמות גבוהות של ניקוטין גם בהשוואה לסיגריות הבעירה הקונבנציונליות. עם זאת, העשן שהמשתמש שואף לריאות איננו רב כמו בעישון של סיגריה רגילה ולכן הוא עלול בקלות לצרוך מינונים גבוהים יותר של ניקוטין.

בתגובתה להודעת ה-FDA מסרה האגודה למלחמה בסרטן בישראל: "אנחנו מאוד מודאגים בעיקר כי מדובר בדיווחים מהשטח". ד"ר דודי ביטון, רופא ורכז הסברה בכיר באגודה, אמר: "בכל שבוע מצטברות עדויות מדעיות חדשות ודיווחים מעודכנים הקושרים בין סיגריות אלקטרוניות לבין סיכונים בריאותיים של ממש. מהודעת ה- FDA עולה כי סיגריות אלקטרוניות נחשדות עתה כגורמות לפרכוסים בקרב בני נוער על בסיס דיווחים מהשטח. חשד זה מצטרף לקשר שבין סיגריות אלקטרוניות להתקפי לב, שבץ מוחי ויתר לחץ דם - גורמי המוות המובילים בעולם.

"ידוע לנו שהניקוטין בסיגריות האלקטרוניות גורם להפרעות קשב וריכוז, לכאבי ראש ולמיגרנות, פוגע בהתפתחות המוח אצל צעירים, משפיע לרעה על שיקול הדעת ומעודד אימפולסיביות וחוסר איזון רגשי. באחרונה גם פורסמו עדויות מדעיות שהוא גורם לדיכאון וחרדה.

"במחקר קליני חדש נוסף שפורסם באחרונה נמצאו שינויים גנטיים סרטניים בחלל הפה המשפיעים ישירות על תחלואה בסרטן. מחקרי מעבדה מעודכנים גם הצביעו על קשר בין ניקוטין לסרטן השד, לסרטן המעי הגס, לסרטן הוושט ולסרטן הריאות. אם עד כה דיברנו על נזק ישיר למעשני הסיגריות האלקטרוניות, אז כבר נמצאה הוכחה מדעית אודות ההשפעה המזיקה שלהן על הדור הבא. באחרונה גם התברר כי בקרב נשים בהריון התגלתה פגיעה בהתפתחות העוברית.

"בשנה האחרונה, חלק מהמעשנים בישראל עברו להשתמש במקביל בסיגריות אלקטרוניות ובמתקני איוד ואידוי ניקוטין מסוגים שונים אחרים, מתוך מחשבה שהם מהווים כלי גמילה שבאמצעותם יפחיתו את הסיכון לחלות בסרטן. חשוב לדעת שמעבר לעובדה שחלק מהמחקרים העדכניים כבר הוכיחו ששימוש בסיגריות אלקטרוניות דווקא מוריד את הסיכוי להיגמל מסיגריות רגילות, גם המחקרים המחמיאים ביותר מצביעים רק על אחוזי גמילה נמוכים מאוד וגם זאת בליווי טיפולי צמוד.

"חיוני גם לזכור, שבניגוד לתחליפי הניקוטין הנמכרים בבתי המרקחת בפיקוח, כאביזר לגמילה, כמו מדבקות, משאפים ומסטיקים שבהם המינון מדוד ומוגבל בזמן ולא נגישים או מגיעים בטעות לילדים ובני נוער, כשמדובר בסיגריות האלקטרוניות אין כל הגבלה וניתן לצרוך אותן ברצף ובכמויות גבוהות מאוד ומסוכנות של ניקוטין. כך, שנוסף לכל הסיכונים הנחשפים מדי שבוע אודות הסיגריות האלקטרוניות, הרי שבשימוש בהן גם ההתמכרות הפיזיולוגית לניקוטין נותרת על כנה. אם בשלב כלשהו מחליטים באמת להיגמל מההרגל הממכר ולהפסיק גם עם הסיגריות האלקטרוניות, אז בשל החשיפה לכמויות הניקוטין הגבוהות במיוחד, רוב המעשנים יסבלו מייסורי גמילה פיזיים ונפשיים קשים יותר מאשר בגמילה מסיגריות רגילות ולזה אין תכשיר לסיוע בגמילה".

נושאים קשורים:  סיגריות אלקטרוניות,  פרכוסים,  ניקוטין,  האגודה למלחמה בסרטן,  FDA,  חדשות
תגובות

מדובר בגיבוב חסר תמיכה מחקרית של ממש על הנזקים, לכאורה, של סיגריות אלקטרוניות. אין ספק שיש סיכון בסיגריות אלקטרוניות, ועוד נלמד על כך בעתיד, ואולם כרופאים, עלינו להיות ערים למגבלת היכולת שלנו, ולמשתנים רבים. מישהו מהלוחמים האמיצים כנגד הסיגריות האלקטרוניות לוקח אחריות על אותם מעשנים שימנעו ממעבר לסיגריות אלקטרוניות, וימשיכו בעישון רגיל עם סיכון חמור ומוכח פי כמה לבריאותם ולחייהם?