• יו"ר: ד"ר יעל בר-זאב
  • חברי ועד (רופאים): ד"ר אריאל רוקח, ד"ר ארנונה אייל, ד"ר יוסף עזורי, ד"ר עבדאללה משעל, ד"ר ענת אנדן יצחקי, ד"ר ראובן בלומנטל
  • חברי ועד (שאינם רופאים): גב' מאיה רודנאי, גב' שוש גן-נוי
  • חברי ועדת הביקורת: ד"ר עומרי אלרואי, מר חיים גבע, גב' איילת שבתאי
חדשות

בקרוב: אזהרות גרפיות ומילוליות על אריזות כל מוצרי העישון בישראל

המאבק בעישון עולה שלב: תקנות חדשות של משרד הבריאות יחייבו בנוסף הפניה למוקדי הגמילה מעישון של משרד הבריאות וקופות החולים על גבי המוצרים

אזהרה גרפית שתופיע על מוצרי עישון. צילום: משרד הבריאות

משרד הבריאות פרסם בסוף השבוע טיוטת תקנות חדשות המחייבות סימון אזהרות בריאות גרפיות על מגוון מוצרי עישון, בנוסף לאזהרות המילוליות הקיימות כיום על חפיסות המוצרים. צעד זה מציב את ישראל בשורה אחת עם מדינות מתקדמות בעולם במאבק בנזקי העישון.

האזהרות הגרפיות נועדו להמחיש את נזקי העישון עצמו וכן את הנזקים הנגרמים כתוצאה מחשיפה לעישון כפוי. התקנות יחולו על מגוון רחב של מוצרי עישון, כולל סיגריות רגילות, סיגריות אלקטרוניות, מוצרי נרגילה וטבק המיועד ללעיסה ולמציצה.

בהתאם לתקנות, האזהרות יכללו הן תמונות גרפיות המציגות את הסכנות והנזקים העלולים להיגרם כתוצאה מעישון והן אזהרות מילוליות המסבירות את ההשלכות השליליות על הבריאות. בנוסף, התקנות מחייבות הוספת הפניה למוקדי הגמילה מעישון של משרד הבריאות וקופות החולים.

לדברי ראש חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, פרסום אזהרות גרפיות נמצא במחקרים כאמצעי לצמצום שיעורי העישון. "בישראל אנו מוסיפים הפניה למוקדי גמילה, כדי שמידע זה יהיה נגיש ככל האפשר לכל מי שמעשן. צעד זה הוא חלק מתכנית גדולה יותר שהמשרד מקדם למיגור העישון במהלך שנת 2025", אמרה.

בהקשר של סיגריות אלקטרוניות, ישראל צפויה להיות בין המדינות הראשונות בעולם שיחייבו סימון של אזהרות בריאות משולבות (גרפיות ומילוליות) על סיגריות אלקטרוניות וחלקיהן, זאת לאור העלייה בשימוש במוצרים אלה במיוחד בקרב צעירים.

דו"ח העישון בישראל לשנת 2023 שפרסם משרד הבריאות לפני כחודש וחצי חשף כי מוראות המלחמה הגבירו את העישון כשיותר ממחצית (56%) מהמעשנים בישראל דיווחו על הגברת העישון ושימוש תדיר במוצרי טבק ואידוי מאז תחילת המלחמה. כ-4.5% מאוכלוסיית המפונים דיווחו על התחלת עישון, ביחס לכ-2.5% בכלל האוכלוסיה.

עוד עלה מהדו"ח כי על פי הערכות שיעור המעשנים בישראל עומד על 20.5% מהאוכלוסיה הבוגרת. העישון גורם לכ-8,000 מקרי מוות בשנה בישראל, כ-10% מהם בקרב לא-מעשנים שנחשפו לעישון כפוי, כתוצאה ממחלות ממאירות, מחלות לב וכלי דם ובכללן שבץ מוחי, מחלות נשימה, סוכרת ועוד. בהתייחסות לבני נוער, ישראל נמצאת במקום ה-14 מתוך 42 מדינות במדד העישון בקרב בני נוער.

שר הבריאות אוריאל בוסו אמר כי זהו "צעד חשוב נוסף להפחתת האטרקטיביות של מוצרי העישון, להגברת המודעות הציבורית ולמניעת התמכרות של הדור הצעיר לטבק וניקוטין". הוא הדגיש כי "מגיפת העישון היא אחת מהסכנות הבריאותיות החמורות ביותר וגורם מוביל לתחלואה ולתמותה שניתן למנוע".

השר פירט את פעילות המשרד במאבק בעישון: "חקיקה והגברת הרגולציה על מוצרי העישון, פעולות חינוך והסברה, צמצום הנגישות למוצרים אלה וחיזוק האכיפה על איסור מכירה לקטינים. לצד זאת, אנו פועלים בשיתוף פעולה עם גורמים בממשלה, ברשויות המקומיות ובחברה האזרחית כדי לוודא שצעירים לא יהפכו למעשנים הבאים. נמשיך לפעול בנחישות על מנת להגן על הציבור, במיוחד על דור העתיד, מפני ההתמכרות ההרסנית לטבק ולניקוטין", אמר.

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, הוסיף ואמר כי הנושא נמצא בראש סדר העדיפויות של משרד הבריאות: "השימוש בסיגריות אלקטרוניות, בייחוד בקרב צעירים, צובר תאוצה, דבר שמשפיע גם על היקפי העישון של סיגריות רגילות". הוא ציין שמשרד הבריאות הקים צוות פעולה לאומי לבחינה מחדש של המדיניות בנושא, וקידם צעדים נוספים כמו העלאת המיסוי והשוואתו בין המוצרים השונים, ופרסום קמפיין להעלאת המודעות לסכנות הסיגריה האלקטרונית. "נמשיך לפעול בכלל הערוצים על מנת למגר את תופעת העישון למען שמירה על בריאות הציבור", אמר.

נושאים קשורים:  תוויות אזהרה,  עישון,  המאבק בעישון,  משרד הבריאות,  סיגריות אלקטרוניות,  חדשות
תגובות
10.03.2025, 22:19

זה מה שנקרא "כוסות רוח למת"...