נער בן 17 אושפז לאחרונה עם דימום ריאתי (diffuse alveolar hemorrhage) חריף ומסכן חיים בעקבות עישון סיגריות אלקטרוניות. הנער אושפז בבית החולים שניידר לילדים כשהוא מוציא כמויות גדולות של דם בשיעול. הוא שוחרר לאחר עשרה ימים של טיפול בסטרואידים.
עוד בעניין דומה
הרופא המטפל, ד"ר פטריק שטפלר, רופא בכיר ומנהל שירות ברונכוסקופיה במכון הריאות של "שניידר", סיפר כי מדובר בנער בריא, ללא רקע, מעשן מזה יותר משנה קופסת סיגריות ביום, שלאחרונה התחיל להשתמש בסיגריה אלקטרונית.
הנער סבל מכאבי ראש וחום במשך יומיים ולאחר מכן החל שיעול עם דם ואז הובהל למיון עם דימום חריף בריאות. "הוא הוציא בבת אחת חצי כוס דם טרי. בצילום חזה ראינו תמונה מרשימה של דימום ריאתי מפושט דו צדדי", תיאר ד"ר שטפלר.
הרופא הוסיף וסיפר כי "נוכח החומרה וההתקדמות המהירה, הסקנו כי מדובר בתהליך מסכן חיים. נתנו תוך שעות ספורות מההתייצגות במלר״ד סטרואידים סיסטמיים במינון גבוה, בכוונה לעצור את התהליך ולמנוע צורך בהנשמה פולשנית. מצבו השתפר כעבור ימים בודדים ולאחר כשבוע ניתן היה לשחרר אותו לביתו".
דימום אלוואולרי חריף בעקבות שימוש בסיגריות אלקטרוניות מיוחס לחשיפה לרעלים ולגורמי דלקת הנשאפים דרך האדים. החומרים הכימיים באדי הסיגריה עלולים לגרום לנזק ישיר לרקמת הריאות, להוביל לפריצה של כלי דם עדינים באלוואולי וליצור תגובה דלקתית חריפה. תהליך זה עלול לשבש את תפקוד מחסום הדם-אוויר ולהוביל לחדירת נוזלים ודימום אל תוך חללי האוויר. מעבר לכך, קיימת השערה כי שימוש בסיגריות אלקטרוניות מעורר לחץ חמצוני ומעלה את הרגישות לזיהומים, מה שמגביר את הסיכון לפגיעות ריאתיות חריפות.
"אשליה של מוצר בלתי מזיק, כמעט צעצוע"
כזכור, אשתקד אירעו כמה מקרים של נזק חמור לריאות בנערים שהשתמשו בסיגריה אלקטרונית. במאי 2023 אושפז בן 16 מרחובות בטיפול נמרץ ילדים בבית החולים קפלן בשל קריסת ריאות שכנראה נגרמה משימוש בסיגריה אלקטרונית ובאפריל 2023 אושפז ב"שניידר" בן 16 במצב קשה עם קריסה של הריאות לאחר שימוש בסיגריות אלקטרוניות. הנער, מידן קלר, נפטר בעודו מאושפז לאחר שהתנתק ממכונת האקמו.
ד"ר שטפלר הוסיף ואמר כי "אחת הסכנות המשמעותיות של סיגריות אלקטרוניות היא שהן מעוצבות באופן מפתה, עם אריזות צבעוניות וריחות מתוקים המדמים ממתקים ומשקאות מוכרים. התחושה והטעם הנעימים יוצרים אשליה של מוצר בלתי מזיק, כמעט צעצוע, המעודד סקרנות ושימוש בקרב בני נוער. העיצוב המושך מטשטש את הסיכון הבריאותי הטמון בהן ומעודד את המשתמשים להתנסות ללא מודעות להשלכות החמורות. הפיתוי הזה מהווה חלק מהותי מהבעיה, שכן הוא יוצר חיבור רגשי חיובי עם מוצר שעלול לגרום לנזק ריאתי חמור ולהתמכרות לניקוטין".
"סיגריות אלקטרוניות", אומרים באגודה למלחמה בסרטן, "הן מוצר עישון מאוד ממכר שיצא לשוק כניסיון של חברות הטבק והניקוטין להכניס למעגל ההתמכרות משתמשים צעירים אחרי שנים של ירידה בשיעורי העישון בקרב בני נוער.
19% מבני הנוער והצעירים מעשנים סיגריות אלקטרוניות
סקר דעת קהל שערכה האגודה במאי 2024 מראה כי כ-19% מבני הנוער והצעירים בגילאי 16-24 מעשנים סיגריות אלקטרוניות. בקרב 82% מהציבור הסיגריה האלקטרונית נתפסת כמזיקה לבריאות.
עוד עלה מהסקר כי הציבור הישראלי מוכן ורוצה בצעדים רגולטורים להפחתת העישון שכן יותר ממחצית סבורים שיש להעלות את המיסים (ובעקבות זאת את המחיר) של הסיגריות השונות (55.6%). לגבי הגבלות על פרסום ושיווק של סיגריות, גם כאן התמיכה רחבה (69%) וגבוהה יותר בקרב הלא מעשנים (75.8%).
באגודה למלחמה בסרטן קוראים "לקדם באופן מיידי את איסור מכירת סיגריות אלקטרוניות בטעמים ולפעול לאכיפה יעילה ונמרצת של מכירת מוצרי עישון לילדים ובני נוער".
איסור על שימוש בסיגריה אלקטרונית במרחב הציבורי
בתוך כך, השבוע פנו ארגוני בריאות למשרד הבריאות בדרישה ליידע את הציבור שאין לעשן סיגריות אלקטרוניות במקומות ציבוריים. הארגונים קוראים להציב שילוט שידגיש כי האיסור על עישון במקומות ציבוריים כולל גם סיגריות אלקטרוניות.
במכתב שנשלח אל משרד הבריאות צוין כי "בשנת 2019 התקדמה ישראל והרחיבה את איסור העישון במקומות ציבוריים באופן מפורש לכלל מוצרי העישון והטבק האלקטרוניים. אולם, הישג זה לטובת בריאות הציבור לא יכול לבוא לידי ביטוי ללא הטמעתו במרחב הציבורי בכל האמצעים של הסברה ואכיפה. מאז הרחבת החוק, הציבור אינו מודע לכך שהחוק חל גם על סיגריות אלקטרוניות וכי עישון סיגריות אלקטרוניות נעשה במרחבים ציבוריים רבים, לרבות בחללים סגורים ואף במוסדות חינוך".
המכתב נשלח לשר הבריאות אוריאל בוסו, למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ולראש חטיבת בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי-פרייס וחתומים עליו איגודי רופאים, אנשי אקדמיה וארגוני בריאות וביניהם: החברה הרפואית למניעת ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית, האגודה למלחמה בסרטן, המיזם למיגור העישון, רשת ערים בריאות, האיגוד הישראלי למקדמי ומחנכי בריאות והמועצה הישראלית למניעת עישון.
הכותבים מצטטים מסקר ITC שנערך באוניברסיטת תל אביב ב-2022 שמצא כי 43% מהמעשנים כלל אינם יודעים ששימוש בסיגריות אלקטרוניות אסור באותם המקומות כמו שימוש בסיגריות רגילות. כמקובל במקומות אחרים בעולם, אנחנו מבקשים שבשלט המורה על איסור העישון במקומות ציבוריים יופיע גם הסמל של סיגריות אלקטרוניות, כדי שיהיה ברור שהאיסור לעשן במקומות ציבוריים חל גם עליהן".
מאמצי ההסברה בארה"ב נשאו פרי
מאמצי המניעה הנרחבים של ה-FDA וה-CDC בארה"ב נושאים פרי בהפחתת השימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב צעירים. הסוכנויות מפעילות מערך הסברה מקיף הכולל מרכז מידע מקוון למניעת שימוש במכשירי אידוי, תכניות לימוד מבוססות מדע למורים והורים וקמפיין "העלות האמיתית" שמגיע לכ-90% מבני הנוער בארה"ב. בנוסף, ה-CDC מציע משאבים ייעודיים למחנכים בחטיבות הביניים והתיכונים במסגרת קמפיין "העצמת נוער נקי מאידוי".
המאמצים המשולבים של מערכת החינוך, ההורים והרשויות הפדרליות מסייעים להעלאת המודעות לסיכוני הוויפינג ולהפחתת השימוש בקרב צעירים אמריקאים. בארה"ב מדווחים כי בשנה האחרונה חלה ירידה בשיעור השימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער. פרסום של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן מחודש ספטמבר מראה כי השימוש בסיגריות אלקטרוניות לנוער יורד לרמה הנמוכה ביותר מזה עשור. על פי הדיווח, מספר בני הנוער שהשתמשו בסיגריות אלקטרוניות בארה"ב בשנת 2024 הוא כשליש ממה שהיה בשיאו בשנת 2019. במהלך 2023-2024, השימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב תלמידי חטיבות ביניים ותיכון ירד מ-7.7% ל-5.9%.
ד"ר שטפלר מסכם ואומר כי ״מכון הריאות ב'שניידר', בהובלת פרופ׳ דריו פרייס, פועל במרץ להעלות את המודעות לסיכונים הבריאותיים של שימוש בסיגריות אלקטרוניות באמצעות סדרת הרצאות בבתי ספר ומועדוני נוער. אנו משתדלים להעביר את המסרים בשפה פשוטה וברורה, תוך שילוב מקרים קליניים מוחשיים שממחישים את הסכנה המיידית לבריאות. הפעילויות כוללות גם סדנאות בהנחיית אנשי מקצוע, המיועדות להורים ולאנשי חינוך, על מנת להבטיח מסר עקבי וכוללני המגיע לכל המעגלים הקרובים לנוער.
"אנו רואים חשיבות רבה בכך שהמטופלים שלנו, וביניהם גם המטופל המתואר לעיל, ישמשו שגרירים למודעות לנושא בקרב חבריהם. בני הנוער מדברים בשפה ייחודית משלהם, ולא אחת קיימת תחושת ניכור או חוסר אמון כלפי מסרים שמועברים על ידי אנשי מקצוע. לכן, העדויות האישיות של הנערים שעברו חוויות קשות משימוש בסיגריות אלקטרוניות עשויות להיות הגורם המשפיע ביותר ובכוחן להוביל לשינוי אמיתי בשטח".