יותר מ-50% מהבנים בחברה הערבית החלול לעשן לפני גיל 18 ו-21% מהם מדווחים על עישון בתדירות יומית. בקרב בנות, בשנתיים האחרונות נרשם זינוק של יותר מפי 2 בשיעור ההתנסות בעישון מתחת לגיל 18: מ-5.2% ב-2022 ל-11.5% השנה. הנתונים שפורסמו הבוקר (ה') עולים מסקר שבדק את הרגלי העישון בחברה הערבית לשנת 2024.
עוד בעניין דומה
עוד עולה כי בנות, בדומה לבנים, מתנסות בעישון באמצעות נרגילה וסיגריה אלקטרונית בהיקפים משמעותיים; שליש מבני 18-19 מעשנים מדי יום וחמישית מבני הנוער מעשנים בבית בנוכחות הוריהם.
הסקר מתפרסם לרגל היום הבינלאומי למאבק בעישון (31 במאי) המצוין גם בחברה הערבית. הוא בוצע ידי חברת נאס-ناس לייעוץ ומחקר כלכלי-חברתי בחברה הערבית עבור המיזם למיגור העישון. בסקר נכללו 2,150 משיבים מהחברה הערבית בגילאי 12 עד 65.
שיעור הנערות (12-17) בחברה הערבית שהתנסו במוצר עישון נמוך משמעותית (19.6%) לעומת הנערים (52.1%). יותר נערות עברו את חסם ההתנסות הראשונית, ובבחינת שיעורי העישון בפועל, שיעור העישון בקרב הנשים (9%) גבוה משיעורי העישון בקרב הנערות (6%). נרגילה מובילה כמוצר ראשון להתנסות בעישון (36.5%) בקרב נוער, ולאחריה סיגריות רגילות (30.6%) וסיגריות אלקטרוניות (28.7%).
לפי ממצאי הסקר, שיעור העישון היומי באוכלוסיה הערבית הבוגרת נע בין 19% ל-41%. מי שמתחיל לעשן בחברה הערבית יהפוך כמעט בוודאות למעשן בתדירות יומית. כך, כבר בגילים 19-18, 28.6% משכבת הגיל הפכו למעשנים יומיים, בעוד שרק 3.4% משכבת גיל זו מעשנים בתדירות של אחת לשבוע או לעתים רחוקות יותר.
שירה כסלו, מנכ"לית המיזם למיגור העישון, אמרה כי "לצד השימוש הנפוץ בנרגילה ובסיגריות רגילות, השינוי לרעה במגמה הוא תוצאה של חדירת מוצרי עישון חדשים גם לשוק הערבי, בראשם הסיגריה האלקטרונית. השימוש בה מהווה לא רק שער כניסה לעולם העישון, אלא מתפתח לשיעורים גבוהים של עישון בתדירות יומית בקרב אחוז גבוה מבני הנוער והצעירים, שמשמעותם התמכרות כבר בגילאים צעירים".
לדברי כסלו, "הפתרון צריך להיעשות באמצעות תכנית עבודה סדורה שתוכן בשיתוף עם אנשי מקצוע מהחברה הערבית ותפנה משאבים למניעת התחלות עישון בקרב הנוער הערבי, במקביל ליצירת מנגנוני אכיפה לחוק האוסר על פרסום ומכירת מוצרי עישון לקטינים, ובנוסף, לתחזק את תכניות הגמילה בקרב מבוגרים, מתוך רצון לצמצם את היקפי העישון והחשיפה לעישון ולמעשנים בחברה הערבית".