המשך עישון לאחר אבחנה עם סרטן נמצא קשור לירידה בתוצאי הטיפול עבור סרטן ובמשך השרידות. לא ידוע מספיק על אודות ההשפעה של מצב הטיפול האונקולוגי בזמן התגייסות לתכנית להפסקת עישון משפיעה על תוצאי הפסקת עישון ארוכי טווח. בעזרת מידע מתוך מחקר אקראי מבוקר בנושא גמילה מעישון, החוקרים השוו תוצאים ארוכי טווח של גמילה מעישון עבור נשים שקיבלו טיפול עבור סרטן צוואר רחם בזמן התגייסות לתכנית גמילה (n=40) לבין נשים עם עבר רפואי של סרטן צוואר רחם או עם שינויים טרום סרטניים (Cervical Intraepithelial Neoplasm - CIN) שלא קיבלו טיפול עבור סרטן בזמן גיוסן לתכנית הגמילה (n=154).
עוד בעניין דומה
במסגרת המחקר, הנבדקות הוקצו אקראית לקבלת טיפול שגרתי (Standard Treatment - ST) או ST ובנוסף שישה מפגשים טלפוניים במסגרת ייעוץ MAPSי(Motivation And Problem Solving). המידע נאסף בין השנים 2017-2021 ועבר ניתוח נתונים בשנת 2023. נבדקו הבדלים סוציודמוגרפיים בין נבדקות שקיבלו טיפול עבור סרטן בזמן הצטרפותן לתכנית גמילה מעישון, לבין אלו שלא. משתנים מובהקים נכללו בניתוח רגרסיה לוגיסטית המשווה תוצאי גמילה מעישון בתום 12 חודשים, בעת סיום ההתערבות.
תוצאות המחקר הדגימו כי נבדקות שקיבלו טיפול כנגד סרטן בזמן ההתגייסות לתכנית הגמילה היו צעירות יותר ובעלות השכלה נמוכה יותר בהשוואה לנשים שלא קיבלו טיפול עבור הסרטן אשר השתתפו בתכנית הגמילה. לא נמצא הבדל בין הקבוצות מבחינת; מוצא אתני, מצב משפחתי, הכנסה לבית, תלות בניקוטין וטיפול לגמילה מטבק. לאחר תקנון עבור סוג הטיפול לגמילה מטבק, גיל והשכלה נמצא כי קבלת טיפול עבור סרטן בזמן התגייסות לתכנית הגמילה קשורה באופן מובהק לירידה בהסתברות להמנעות מעישון בתום 12 חודשי התערבות (5% לעומת 20%, יחס סיכויים מתוקנן של 0.22, רווח בר-סמך של 95%, 0.05-0.998).
מסקנת החוקרים הייתה כי יש צורך במחקר לצורך זיהוי והתגברות על קשיים בדרך לגמילה מעישון בקרב שורדי סרטן המטופלים עבור הממאירות בזמן התגייסות לתהליך גמילה מעישון.
מקור: